Almas

Kawior Almas jest produkowany w Iranie i należy do najdroższych kawiorów na świecie, bowiem za 100 gram tego specjału trzeba zapłacić aż 2000 euro.

Podawanie almasu

Kawior Almas można podawać z pieczywem lub z tradycyjnym przysmakiem rosyjskiej kuchni, jakim są bliny, czyli niewielkie placki przygotowywane z mąki gryczano – żytniej lub gryczano – pszennej. Ten wykwintny przysmak warto także podawać z masłem i z tostami oraz z odpowiednio dobranym alkoholem. Kawior bardzo dobrze komponuje się ze schłodzoną wódką oraz z koniakiem. Poza tym poleca się również spożywanie kawioru z winami musującymi wytrawnymi oraz z winami białymi. Ziarenka kawioru czarnego są jasne, duże i regularne, co świadczy o wysokiej klasie produktu. Dzięki odpowiednim procesom konserwacyjnym ziarenka kawioru Almas nie są lepkie i nie wydzielają intensywnego zapachu.

Kawior Almas jest umieszczany w puszkach wykonanych z 24 – karatowego złota, zatem stanowi prawdziwy symbol luksusu. Jest on dostępny w najlepszych sklepach na całym świecie, między innymi w Caviar House & Prunier. Kawior Almas zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, począwszy od nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek, a skończywszy na cennych minerałach i witaminach, jakimi są miedzy innymi cynk, fosfor, magnez i jod oraz witamina A, D i E.