Astrachański

Kawior astrachański jest znany również jako kawior z bieługi. Kawior astrachański jest najbardziej cenioną odmianą czarnego kawioru. Ostatnimi czasy stał się on jeszcze bardziej ekskluzywnym i wykwintnym przysmakiem z powodu ograniczenia połowów w basenie Morza Kaspijskiego wynikającego z troski o zachowanie populacji ryb jesiotrowatych. Kawior astrachański jest najdroższym rodzajem kawioru. 250 gram kawioru astrachańskiego może kosztować nawet około 1800 euro.

Podawanie kawioru

Kawior astrachański można podawać z chlebem, z blinami, z masłem, a także z tostami. Ponadto kawior podaje się także z winami wytrawnymi oraz z lekkimi białymi winami.

Wartość odżywcza i jakość

W kwestii wartości odżywczej kawioru astrachańskiego, należy zaznaczyć, że jest ona ogromna. Cenne składniki odżywcze zawarte w kawiorze astrachańskim to między innymi fosfor, który znacznie wzmacnia skórę i odżywia ją. W kawiorze sa także zawarte nienasycone kwasy tłuszczowe, a mianowicie omega – 3 i omega – 6. Kawior astrachański zawiera duże ilości aminokwasów regenerujących barierę ochronną naskórka i przyspieszających odnowę skóry. W kawiorze astrachańskim znajdują się cenne dla organizmu witaminy A, D i E oraz mikroelementy, jakimi są magnez, cynk i jod.