Biały

Kawior biały jest jedną z odmian kawioru, znaną także jako kawior d’escargot oraz kawior ślimaczy. Kawior biały jest produkowany z jaj ślimaka szarego. Proces produkcji ślimaczego kawioru polega na usunięciu wapiennej otoczki, a następnie zakonserwowaniu jaj w soli i rozmarynie. W kawiorze znajduje się mnóstwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białek. Dzięki nim witamina A jest łatwiej przyswajalna. Kawior zawiera również fosfor, a także mikroelementy, takie jak magnez, cynk i jod. W kawiorze znajdują się także fosfolipidy, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jakimi są A, E i C. W jednej porcji kawioru (100 g) znajduje się około 280 kalorii.

Ocena świeżości

Przed spożyciem kawioru białego, należy zwrócić uwagę na to, jaka jest lepkość ziarenek. Im bardziej ziarenka są ze sobą zlepione, tym mniej świeży jest ten specjał. W ocenie świeżości bardzo dużą rolę odgrywa także zapach. Trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na jego intensywność. Zapach świeżego kawioru jest bowiem prawie niewyczuwalny.

Podawanie

Kawior biały można podawać z chlebem lub tostami. Podczas nakładania kawioru nie wolno go rozsmarowywać. Kawior biały jest także podawany z masłem. Kawior wykorzystuje się nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz również w przemyśle kosmetycznym. Składniki, które zawiera kawior poprawiają stan skóry, łagodzą procesy starzenia się komórek oraz zapewniają długotrwałe nawilżenie.