Ceny


Zbiór przydatnych informacji na temat jednego z najbardziej ekskluzywnego przysmaku świata - kawioru.

Kawior należy do najbardziej wykwintnych specjałów. Aby nabyć specjał jakim jest prawdziwy kawior, trzeba wydać około kilkuset do kilku tysięcy euro.

Najwyżej ceniony jest kawior z bieługi, znany także pod nazwą kawioru astrachańskiego. Koszt zakupu około 250 gram tego kawioru jest związany z wydatkiem rzędu 1800 euro (czyli ponad 7 tysięcy złotych!).

Kawior d’escargot, czyli kawior ślimaczy, znany też jako kawior biały jest nieco mniej kosztowny, ale wciąż drogi. Za 50 g białego kawioru w Polsce trzeba zapłacić około 300 złotych. Jeśli chodzi o mniej wykwintne odmiany kawioru czarnego, to 100 gram kawioru z jesiotra kosztuje około 150 – 200 euro (ok. 600 - 800 złotych).

Bardzo ceniony jest kawior Almas, który należy do najdroższych kawiorów dostępnych na rynku. Kawior Almas jest produkowany w Iranie i jest dostępny w puszkach z 24–karatowego złota w najlepszych sklepach na świecie, między innymi w Caviar House & Prunier w Londynie. Za kilogram kawioru Almas trzeba zapłacić około 20 000 euro (80 000 złotych).

Kawior gorszej jakości już od 16zł

W sklepach internetowych, a także w delikatesach są dostępne odmiany kawioru czarnego i czerwonego niższej jakości, a zatem w niższej cenie. W słoiczkach i w puszkach o pojemności około 80 g dostępny jest kawior Abba, który kosztuje około 16 złotych. Nie posiada on jednak tak cennych walorów smakowych, co kawior Almas.