Czarny

Najsłynniejszą i najbardziej szlachetną odmianą kawioru jest kawior czarny. Uzyskuje się go z ryb jesiotrowatych, między innymi z bieługi, jesiotra zachodniego, siewrugi i sterleta. Czarny kawior posiada tym lepszą jakość, im wielkość ziaren jest większa. Poza tym niemałe znaczenie ma także kolor kawioru.

Odmiany czarnego kawioru

Odmiany kawioru czarnego o ziarnach w kolorze srebrzysto – czarnym, szaro – brązowym i lekko błyszczące są najcenniejsze. Oczywiście brany jest pod uwagę także zapach i lepkość kawioru, które powinny być jak najmniejsze. Najlepszą odmianą czarnego kawioru jest kawior z bieługi, zaś najmniej ceniony jest kawior czarny pozyskiwany ze sterletów.

Jak poznać jakość czarnego kawioru?

Tylko w pełni dojrzała ikra jest odpowiednia do przygotowania ziarnistego kawioru. Aby ziarenka nie zlepiały się i nie rozpadły, trzeba zadbać o właściwe solenie kawioru. Kawior ziarnisty rozdziela się zazwyczaj do puszek i słoików. Jakość produktu, można ocenić po otworzeniu puszki lub słoiczka. Jeśli na pokrywce nie będzie żadnych przylepionych ziarenek, będzie sucha, a powierzchnia kawioru gładka produkt nadaje się do spożycia i posiada wysoką jakość. Zdecydowanie niższej jakości jest kawior beczkowy, który zawiera aż 12 % soli. Dla porównania kawior w puszcze i słoiczku zawiera około 5% soli.