Czerwony

Kawior czerwony jest odmianą kawioru, którą pozyskuje się z ryb łososiowatych, przede wszystkim z łososia szlachetnego, który występuje w północnej części Atlantyku, a także w Morzu Białym, Północnym i Bałtyckim. Czerwony kawior charakteryzuje się tym, że ma większą wartość jeśli jego ziarenka są mniejsze i bardziej drobne.

Jasnopomarańczowa odmiana

Warto wiedzieć, że wśród kawioru czerwonego rozróżnia się także jasnopomarańczową odmianę uzyskiwaną z gorbuszy, która jest bardzo ceniona, a także jaskrawoczerwoną odmianę, która pozyskiwana jest z nerek. Ikra nerek ma znacznie mniejszą wartość. W 100 gramach czerwonego kawioru znajduje się około 270 kalorii. Jeśli chodzi o minerały, to kawior zawiera przede wszystkim sód i fosfor.

Podawanie

Kawior czerwony jest podawany na kostkach lodu, z masłem bądź blinami, z tostami lub chlebem. Kawior czerwony bardzo dobrze komponuje się z lekkimi białymi winami oraz winami musującymi wytrawnymi. Podczas nakładania kawioru czerwonego ważne jest to, aby nie rozsmarowywać go na pieczywie, lecz nałożyć.

Podczas zakupu kawioru należy zwrócić uwagę na jego zapach i lepkość. Ziarenka kawioru nie mogą być ze sobą zlepione, a zapach musi być prawie niewyczuwalny. Dzięki temu można ocenić, że produkt jest świeży.