Z bieługi

Kawior z bieługi jest jedną z odmian czarnego kawioru. Uważa się go za wykwintny przysmak. Trzeba przyznać, że kawior uzyskiwany z bieługi jest ceniony znacznie bardziej niż mięso tej ryby. Kawior z bieługi od lat jest trudno dostępny i bardzo drogi. Stał się on jeszcze bardziej luksusowy po tym, jak bieługę uznano za jeden z gatunków zagrożonych. Bieługa należy do rodziny jesiotrowatych i występuje między innymi w Morzu Kaspijskim, Morzu Czarnym i Azowskim, a także we wschodniej części Morza Śródziemnego i Morza Adriatyckiego. Poza tym w okresie tarła występuje w rzekach europejskich.

Podawanie kawioru z bieługi i jakość

Kawior z bieługi może być podawany z chlebem, albo tostami. Zazwyczaj kawior ten podaje się także z masłem lub bliną. Kawior z bieługi jest sprzedawany w słoiczkach i w puszkach. Po otworzeniu pojemnika należy wykonać ocenę świeżości, w oparciu o kryteria lepkości i zapachu. Jeśli ziarenka są ze sobą zlepione, zapach jest bardzo intensywny, a pokrywka mokra i z przylepionymi ziarenkami, to produkt nie jest zbyt świeży, a jego spożycie będzie groziło zatruciem pokarmowym.

Wartość odżywcza

Kawior jest posiada bardzo dużą wartość odżywczą. Zawiera on sód, fosfor, a także mikroelementy, takie jak cynk, magnez i jod. Ponadto w kawiorze zawarte są także kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6.