Z jesiotra

Kawior z jesiotra zachodniego jest jedną z odmian czarnego kawioru. To nieco mniej wykwintny rodzaj kawioru czarnego niż kawior astrachański. Kawior z jesiotra można podawać z winem białym oraz z wytrawnymi winami musującymi. Bardzo znany jest sposób podawania kawioru z jesiotra z chlebem i z blinami. Podczas podawania kawioru z chlebem nie wolno go rozsmarowywać na pieczywie.

Wartość odżywcza

Kawior z jesiotra posiada nie tylko cenne walory smakowe, ale także mnóstwo wartościowych dla organizmu składników spożywczych. Ten rosyjski specjał zawiera białka i cenne tłuszcze, jakimi są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W kawiorze z jesiotra są także zawarte witamina A, witamina D i witamina E, jak również makroelementy, między innymi fosfor i sód oraz mikroelementy, którymi są magnez, jod i cynk. Wszystkie składniki odżywcze mają bardzo korzystny wpływ na stan skóry, dlatego nic dziwnego, że kawior jest także wykorzystywany do produkcji kosmetyków. 100 gram tego wykwintnego specjału dostarcza do organizmu około 300 kalorii.

Cena

Kawior z jesiotra zachodniego jest zwykle sprzedawany w puszkach i w słoiczkach. Cena za 100 gram tego specjału wynosi około 150 – 200 euro.